Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği Tüzüğü

Derneğin Adı ve Merkezi

Madde 1.

Derneğin Adı: “BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNLAR DERNEĞİ”dir.

Derneğin merkezi İSTANBUL’DUR.

Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir.

Derneğin kullanacağı amblemin şekil ve anlamı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Derneğin Amacı ve Çalışmaları

Madde 2.

Derneğin ilke ve amaçları şunlardır:

2.01 Laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini korumak, Atatürk ilke ve ideallerinin ülkemizde sonsuza dek yaşayabilmesi için fikir ve hizmetler üretmek.

2.02 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi eğitiminin kalitesini artırmak,

2.03 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk öğrencilerine ve mezunlarına yönelik eğitim programları, seminerler ve atölye çalışmaları düzenlemek.

2.04 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları, öğrencileri ve öğretim elemanları arasında meslek etiğinin yaygınlaştırılması ve etik ihlallerine karşı önlemler almak, bu konuda rehberlik etmek ve eğitim vermek.

2.05 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları, öğrencileri ve öğretim elemanları arasında dayanışma ve iş birliğini artırmak, mesleki sorunlara ortak çözümler üretmek ve bu konuda platformlar oluşturmak.

2.06 Yurtiçinde ve yurtdışında benzer kuruluşlarla iş birliği yapmak, ortak projeler geliştirmek ve uluslararası hukuk platformlarında yer almak.

2.07 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunları, öğrencileri ve öğretim elemanları arasında sosyal ilişkileri kuvvetlendirmek. Karşılıklı sevgi ve saygıyı yerleştirmek, üyelerine dinlenme, okuma, eğlenme, spor yapma, kültür ve sanat etkinliklerinde bulunma olanakları sağlamak.

2.08 Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarına, öğrencilerine ve öğretim elemanlarına organizasyonlar, sergiler, konferanslar, konserler, kermesler düzenlemek ve gelir getirici faaliyetlerde bulunmak. Kültür, sanat, edebiyat, bilim, hukuk ve ekonomi gibi alanlarda ödüllü yarışmalar düzenlemek

2.09 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin, mezunlarının ve öğretim görevlileri tarafından kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınlar yapmak.

2.10 Üyelerinin, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile ilişkilerini arttırmak ve geliştirmek

2.11 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi veya ilgili yüksek lisans ve doktora programı öğrenci ve mezunlarına yardımcı olmak üzere yapıcı ilişkiler kurmak, öğrencilerin ve mezunların sorunları ile ilgilenmek

2.12 Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirilecek kaynakları sağlamak üzere iktisadi girişimlerde bulunmak

2.13 Yasalara ve Tüzüğe aykırı olmamak kaydıyla gerekli gördüğü diğer çalışmaları yapmak

2.14 Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunlarının ‘Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda’ başarılı olması

2.15 Dernek bu amaçla ve çalışmaları dışında her ne şekilde olursa olsun siyasetle uğraşmaz. Derneğe ait mekânlarda siyasi toplantılar düzenlenemez, bu mekânlar siyasi kuruluşlara kiralanamaz ve tahsis edilemez.

Derneğin Çalışma Biçimi

Madde 3.

Dernek amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için:

3.01 Tüm mezunların, öğrencilerin ve personelin Dernek çatısında toplanmalarını özendirir ve bu maksatla yeni üyeler ile onursal üyeler kaydeder; üyeleri ile özel ve kamu kuruluşlarına, tanıtıcı ve kanıtlayıcı belgeler verir,

3.02 Konferanslar, sempozyumlar, açık oturumlar, forumlar ve bilimsel toplantılar düzenler; üyelerin mesleki bilgi, görgü ve deneyimlerinin artmasına ilişkin geziler organize eder; broşür, bülten, dergi, gazete ve kitap yayınlar; her türlü hediyelik, tanıtıcı ve eğitici eşyalar yaptırır ve dağıtır,

3.03 Amaç ve çalışma konularının gerektirdiği taşınır ve taşınmaz malları satın alır, kiralar ve satar; taşınmaz mallar üzerine her türlü hakları koydurabilir, işletebilir ve her türlü inşaatı yaptırabilir,

3.04 Derneğin amaçları doğrultusunda yurt içi ve yurt dışından her türlü menkul, motorlu araç, malzeme, araç ve gereç ve ekipmanı temin edebilir, ürettirebilir, satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, işletme rehni dahil her türlü rehni verebilir, rehin alabilir, rehin kaldırabilir, her türlü hakkı iktisap edebilir, bu ekipman, araç ve gereç ve haklar üzerinde Dernek amaçları doğrultusunda tasarrufta bulunabilir,

3.05 Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek üzere ve gerekiyor ise ilgili mercilerden izin almak koşulu ile gelir getirici projeler için ortaklıklar, iktisadi işletmeler, kooperatifler, şirketler, vakıflar ve yardımlaşma sandığı, mesleki eğitim merkezleri ile eğlendirici, dinlendirici ve boş zamanları değerlendirici lokâller, dinlenme tesisleri, kamp ve konaklama tesisleri satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, açabilir, işletebilir, işlettirebilir, işletmeciye verebilir, yönetip çalıştırabilir, gerekli izinleri alabilir, üyelerine uygar düzeyde hizmet ve spor olanakları sunabilmek için hizmet üreten kuruluşlarla anlaşabilir, kurar ve işletir, Yardım Toplama Kanunu ile Ana Tüzük hükümlerine uygun olarak her türlü bağış ile yardım alır ve verir; koşullu ya da koşulsuz vasiyetleri kabul edebilir,

3.06 Derneğin amacı doğrultusunda, yerli ve yabancı firma, işletme, kuruluş ve organizasyonları, teknik yardım, hizmet ve benzeri her türlü sözleşmeleri yapabilir, her türlü marka, alamet-i farika, imtiyaz, işletme hakkı ve beratı, telif hakları, her türlü fikri ve sınai haklar, know-how satın alabilir, kiralayabilir, kiraya vermek üzerine Dernek lehine veya aleyhine lisans, intifa ve rehin hakları verebilir, alabilir, kaldırabilir. Amaç ve hizmet konularına yönelik gerekli diğer çalışmaları yapar.

3.07 Gerekli görülen yerlerde faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilcilikler, şube veya Dernek genel kurullarında temsil edilmezler. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir.

3.08 Amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile plâtform oluşturabilir. Plâtform, kanunların Dernekler için yasakladığı amaç ve faaliyet konuları doğrultusunda kurulamaz ve faaliyet gösteremez.

3.09 Amacının gerçekleştirilmesine yönelik olarak genel kurulun kabul etmesi şartıyla borçlanabilir.

3.10 Dernek, amacını gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyette veya iş birliğinde bulunabilir, yurtdışında temsilcilik veya şube açabilir, yurt dışında Dernek veya üst kuruluş kurabilir veya kurulmuş Dernek veya üst kuruluşlara katılabilir.

Derneğin Faaliyet Alanı

Madde 4.

Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için yurt içinde ve yurt dışında faaliyet göstermeye yetkilidir.

Üyelik

Madde 5.

Derneğin,

a. Kurucu Üye

b. Asıl Üye

c. Onur Üyesi

olmak üzere 3 (Üç) tür üyesi vardır:

Tüzüğün ikinci maddesindeki amaç ve çalışma esaslarını benimseyen ve tüzükte öngörülen koşulları yerine getirenler Yönetim Kurulu kararı ile derneğe kabul edilebilirler.

Kurucu Üye

Madde 6.

Derneğin kuruluşunda Derneğe üye olan ve Kuruluş Tüzüğünde belirtilen üyelerdir.

Asıl Üyelik­­

Madde 7.

Derneğin asıl üyeleri, Derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir.

Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden Bahçeşehir Üniversitesi hukuk fakültesi mezunu, öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve görev yapan veya görev almış öğretim elemanları bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.

Ancak;

7.01 Derneklere üye olmaları mevzuat hükümlerine göre yasaklanmış olanlar,

7.02 Kesin olarak Dernekten çıkarılarak kaydı silinenler,

7.03 Yasalar gereği mensup oldukları kurumlarından izin alması gerekip de bu izni almayanlar,

7.04 Türkiye’de ikamet izni olmayan yabancılar,

Derneğe üye olamazlar.

Onur Üyeliği

Madde 8.

Derneğimize üstün ve etkili hizmet ve yarar sağlayan veya sağlayabileceği öngörülen kişiler Yönetim Kurulu kararı ile onur üyesi olabilirler.

Onur üyeleri, yasa ve tüzük hükümlerine uymak kaydıyla, Genel Kurula katılma ve oy kullanma dışında, asıl üyelere tanınan hak ve olanaklardan yararlanırlar.

Onur üyelerinin ödenti yükümlülükleri yoktur.

Üyelik Talebi

Madde 9.

Derneğe asil üye olmak isteyenler Derneğin kuruluş felsefesi, amaç ve çalışma konuları ile Tüzükte belirtilen diğer kuralları kabul ettiklerini ve gerekli üyelik şartlarını taşıdıklarını belirten “Üyelik Başvuru Formu ”nu doldurup gerekli belgelerle birlikte bir dilekçe ekinde Derneğe sunarlar. Formun içeriği ve şekli ile üyelik için aranacak belgeler Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Derneğe üye olmak isteyenlerin müracaatları hakkında Genel Sekreter tarafından ön inceleme yapılır. Bu ön inceleme, üye adayının üyeliğe kabulü anlamına gelmez.

Üyelik Sıfatının Kazanılması

Madde 10.

Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, Dernek yönetim kurulunca üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir. Üyelik başvurusu kabul edilenler üyeliğe kaydedilir.

Üyelerden kayıt sırasında giriş aidatı tahsil edilir. Üyeliğin kazanılması giriş aidatının ödenmesine bağlıdır. Yıllık aidatın tahsilinde Tüzüğün ilgili hükmü ve Yönetim Kurulu kararı uygulanır.

Derneğin şube sayısı üçe ulaştığında Dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları şubelere aktarılır. Yeni üyelik müracaatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde bir yazıyla Genel Merkeze bildirilir.

Kabul veya redde ilişkin Yönetim Kurulu kararı, başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

Üyelerin Yükümlülükleri

Madde 11.

Dernek üyeleri; yasa, tüzük, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararları ile yönetmeliklere uygun hareket etmek ve üyeler arasında saygı, sevgiyi ve huzuru bozacak davranışlardan sakınmak ve Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu, yönetmelik, yönerge ve tebliğ hükümlerine uymak ve her tür ödenti ve ödemelerini zamanında yapmak zorundadırlar.

Üyelik Sıfatının Sona Ermesi

Madde 12.

Üyelik sıfatı aşağıda yazılı hallerde sona erer;

12.01 Üyelikten Çekilme

Her üyenin gerekçe bildirmeden dilediği zaman Dernek üyeliğinden ayrılma halidir. Üyenin Dernek Merkezi ya da şube başkanlıklarına yazılı olarak yapacağı ayrılma isteğini bildirmek koşuluyla üyelikten çıkabilir. Ancak, çıkan üyenin, çıkacağı tarihe kadar tüm ödenti borçlarını ödemesi zorunludur.

12.02 Üyelikten Çıkarma

Tüzük hükümlerine göre, yetkili kurulların kararı ile kesin olarak üyelikten çıkarılma halidir. Aşağıdaki hallerin tespiti halinde üyenin üyelikten çıkarılmasına karar verilebilir.

1-Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,

2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak,

3-Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını ödememek,

4-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak.

5-Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak,

12.03 Üyenin Vefatı

Yukarıdaki hallerde üyelik sıfatı sona erenler, Yönetim Kurulunca üye kayıt defterinden kayıtları silinir. Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır.

Derneğin Organları

Madde 13.

I. Genel Kurul

II. Yönetim Kurulu

III. Denetim Kurulu

IV. Disiplin Kurulu

I. GENEL KURUL

Madde 14.

Genel Kurul Derneğin en üst karar organıdır. Genel Kurul, Derneğe yıllık ödentilerinin tümünü ödemiş olan asıl üyelerin katılımından oluşur. Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır.

Şube sayısı üçe ulaştığında da her bir şubenin kendi genel kurulu tarafından seçilmiş delegelerden oluşur.

Vekâleten oy kullanılmaz.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Madde 15.

Genel Kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

15.01 Dernek organlarının seçilmesi,

15.02 Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

15.03 Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,

15.04 Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,

15.05 Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,

15.06 Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,

15.07 Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,

15.08 Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,

15.09 Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,

15.10 Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,

15.11 Derneğin vakıf kurması,

15.12 Derneğin feshedilmesi,

15.13 Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,

15.14 Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi,

15.15 Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.

15.16 Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

Genel Kurul Toplantıları

Madde 16.

Genel Kurul 2 tür toplantı yapar:

16.01 Olağan Toplantı

Genel Kurul, her yıl Mart ayı içinde ikinci Pazar günü saat 17.00’a kadar olağan olarak toplanır. Bu toplantıda gündemde yazılı hususlar görüşülür. Yıllık olağan toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce yoklamada hazır bulunan üyelerin 1/10’u (Onda biri) tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenilen konuların gündeme alınması zorunludur. Bu konular, gündemin dileklerden önceki sırasına konur.

Seçimler ise 3 (Üç) yılda bir olağan toplantıyı takip eden günde yapılır.

16.02 Olağanüstü Toplantı

Genel Kurul, Yönetim veya Denetim Kurullarının talebi veya asıl üyelerden en az 1/5’inin (Beşte biri) yazılı başvurusu üzerine olağanüstü toplanır. Yönetim Kurulu başvuru üzerine en geç 30 (Otuz) gün içinde Genel Kurulu Olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır.

Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 1/10 (Onda biri) tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurulun Toplantıya Çağrılması

Madde 17.

17.01 Yönetim kurulu, Dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 (On beş) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7 (Yedi) günden az, 60 (Altmış) günden fazla olamaz.

17.02 Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.

17.03 Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

17.04 Genel Kurul toplantıları Yönetim Kurulunun uygun gördüğü yerde yapılır.

Genel Kurulun Toplantı Usulü ve Karar Yeter Sayısı

Madde 18.

18.01 Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

18.02 Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

18.03 Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

18.04 Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

18.05 Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin 1/10 (Onda biri) tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

18.06 Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.

18.07 Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Derneğin Feshi ve Tüzüğün Değiştirilmesinde Toplantı

Ve Karar Yeter Sayısı

Madde 19.

Derneğin feshi veya tüzük değişikliği için yapılacak ilk Genel Kurul toplantısına, Genel Kurul’a katılma hakkına sahip olan üyelerin en az 2/3’nün (Üçte iki) katılarak toplantı nisabının sağlanması ve takiben de katılanların 2/3’nün (Üçte iki) oyu ile karar nisabı sağlanarak karar alınması şarttır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Derneğin fesih kararının veya tüzüğün değiştirilmesinin alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’üdür (Üçte iki). Genel kurulda feshe veya tüzük değişikliğine ilişkin oylama açık olarak yapılır.

Seçime İlişkin Hükümler

Madde 20.

3 (Üç) yılda bir yapılacak (Md.16.01) Olağan Genel Kurul toplantısını izleyen gün yapılacak olan seçimin tarihi, saati ve yeri 17. madde gereğince Genel Kurul toplantısına yapılan çağrı yazısında üyelere bildirilir.

Seçim aşağıdaki usul ve esaslara göre yapılır.

20.01 Seçim Kurulu

Seçim Kurulu görevini bir gün önceki Genel Kurulun Divan Kurulu yapar.

20.02 Seçim Sandıkları

Seçimden önce, seçim alanına seçimin bir an önce sonuçlanmasını sağlayacak sayıda sandık konulur.

20.03 Sandık Kurulları

Her sandıkta Genel Kurul Divanının görevlendireceği bir üye ve adayların önerdiği birer gözlemci sandık kurulu görevini yapar. Sandık kurulu sandıkların boş olduğunu tespit ettikten sonra sandıkları mühürler. Her sandık kuruluna, oy verecek üyeler için yeterli miktarda Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmiş tek renk zarflar verilir. Sandıklar açılmadan önce artan zarflar seçim kuruluna imza karşılığı teslim edilir. Her sandık kurulunda o sandıkta oy kullanacak seçmenlerin listesi bulunur.

20.04 Seçmen Listeleri

Seçmen listeleri 16. maddeye göre hazırlanan listelerdir.

20.05 Aday Listeleri

Her başkan adayı, seçime girecek olan adayların listesini, seçilecek bütün kurulların asıl ve yedek üyelerin isim ve unvanlarını ayrı ayrı belirtmek suretiyle ilan olunan Genel Kurul tarihinden 4 (Dört) gün önce Denetim Kurluna verir.

20.06 Adaylık ve Seçilme Koşulları

Adaylarda aşağıdaki koşullar aranır.

a. Derneğe borçlu olmamak.

b. Sicilinde silinmemiş uzaklaştırma cezası bulunmamak.

20.07 Seçimlerin Başlaması ve Temel İlkeler

Seçimlerin başladığını bir gün önceki Genel Kurulun Divan Kurulu Başkanı (Seçim Kurulu Başkanı) duyurur. Seçimlerde oy verme saat 10.00’da başlar saat 17.00’de sona erer. Saat 17.00’ye kadar sandık başına gelmiş olanlar varsa onların da oylarını kullanmalarına kadar seçim devam eder.

Seçimlerde gizli oy açık sayım ilkesi uygulanır, bu ilkeye uyulmasını seçim kurulu sağlar.

20.08 Oyların Kullanılması

Oy kullanacak üyeler resmi makamlardan almış oldukları resimli kimlik belgesini veya dernek üye belgesini, seçmen giriş kartını sandık kuruluna verirler. Dernek mührü ile mühürlenmiş zarfı alarak kapalı kabinde dilediği oy pusulasını bu zarfa koyarak zarfı kapatır ve sandık kurulu önündeki sandığa atarlar. Üyeler listelerde aday isimlerini çizerek değişiklik yapma hakkına sahiptirler. Oy kullanan üyeler seçmen listesindeki isminin karşısını imzalayarak kimliklerini geri alırlar.

20.09 Seçimin Sona Ermesi ve Oyların Sayılması

Oy verme işlemi bittikten sonra Seçim Kurulu Başkanı seçimin bittiğini ilan eder. Her sandık kurulu oy kullanan üye sayısını saptar. Daha sonra sandıklar açılır ve zarflar sayılır. Atılan imzalara göre saptanan üye sayısından fazla zarf çıktığı takdirde fazla çıkan sayı kadar zarf sandıktan rastgele çıkarılarak iptal edilir. Eksik sayıda zarf çıkarsa o kadar sayıda üye oylamaya katılmamış demektir.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra sandık görevlisi ve gözlemcilerinin önünde zarflar açılır. Bir zarfta birbirinin eşi iki oy pusulası çıktığı halde biri geçerli olur. Değişik oy pusulaları çıktığı takdirde ise tümü geçersiz sayılır. Sayım esnasında öncelikle üzerinde değişiklik yapılmamış listeler ayrılır ve sayılır.

Değişiklik yapılmış listelerden elde edilen sayının eklenmesi ile her adayın aldığı oy sayısı belirlenir.

Görevlere birden fazla aday olduğu takdirde en çok oy alan aday seçimi kazanır. Eşit oy çıkması halinde adaylar arasında kura çekilir.

Her sandığın sayım sonucu görevli ve gözlemciler tarafından tutanağa geçirilir.

Kullanılan oy pusulaları bir torbaya konup mühürlenir ve Seçim Kurulu Başkanına teslim edilir.

Seçim Kurulu Başkanı tüm sandıklardan gelen sonuçları toplar ve elde edilen sonucu derhal açıklar.

II. YÖNETİM KURULU

Yönetim Kurulunun Oluşumu

Madde 21.

21.01 Yönetim Kurulu, adaylığı önerilmiş üyeler arasından 3 (Üç) yıl süreyle görev yapmak üzere Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilir.

21.02 Yönetim Kurulu, 1(Bir) başkan ve 10 (On) üyeden oluşur. Ayrıca 7 (Yedi) yedek üye seçilir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter, bir sayman seçerek görev bölümü yapar.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 22.

Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

22.01 Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,

22.02 Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,

22.03 Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak

22.04 Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,

22.05 Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak

22.06 Genel kurulda alınan kararları uygulamak,

22.07 Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,

22.08 Bütçenin uygulanmasını sağlamak,

22.09 Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.

22.10 Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,

22.11 Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

22.12 Genel kurulun verdiği yetki ile şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,

22.13 Derneğin şubelerinin denetlenmesini sağlamak ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle şube yönetim kurullarını görevden almak,

III. DENETİM KURULU

Denetim Kurulunun Oluşumu

Madde 23.

Denetim kurulu, 3 (Üç) asıl ve 3 (Üç) yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Denetim Kurulu’nun hukuk, maliye, muhasebe ve işletme yönetimi konularında uzmanlıkları ile tanınan üyeler arasından seçilmesine özen gösterilir. Boşalan üyelik olduğu takdirde, sıradaki yedek üye kurula çağrılır.

Denetim Kurulu kararlarını toplantı yetersayı çoğunluğuyla alır, çoğunluğun kararına karşı oy kullanan üye, bu oyunun gerekçelerini bu raporda veya ek raporda belirtir.

Kurul ilk toplantısında aralarından bir başkan seçer ve seçimin sonucunu Yönetim Kuruluna bildirir. Kurul denetimlerini yasa, tüzük ve bu konudaki mevzuata göre yapar.

Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 24.

Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.

Denetim kurulu, gerektiğinde genel kurulun toplantıya çağrılmasını isteyebilir.

IV. DİSİPLİN KURULU

Disiplin Kurulunun Oluşumu

Madde 25.

Disiplin Kurulu, Derneğin üyeleri arasından Genel Kurulca gizli oyla seçilen 3 (Üç) asıl ve 3 (Üç) yedek üyeden oluşur. Asıl üyeler arasında herhangi bir nedenle boşalma olduğunda, listedeki sıraya göre yedek üye kurula çağrılır. Disiplin Kurulu ilk toplantısında bir başkan, bir başkan yardımcısı ve ihtiyaca göre sekreter üye seçer. Seçim sonucu Disiplin Kurulu Başkanı tarafından Yönetim Kuruluna bildirilir.

Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 26.

Disiplin Kurulu;

26.01 Üyeler arasında onur kırıcı ve incitici tutum ve davranışlarda,

26.02 Üyelerin huzurunu bozacak saygısızlık ve taşkınlıklarda,

26.03 Genel terbiye, görgü ve ahlak kurallarına aykırı tutum ve davranışlarda,

26.04 Derneğin tüzük ve yönetmelik hükümlerine veya kurallarına ya da geleneklerine karşı eylemlerde bulunanlara yazılı cezaların verilmesini Yönetim Kuruluna önermeye yetkilidir.

Disiplin Kurulunun Çalışma Usulü

Madde 27.

Disiplin Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından gönderilen konuları inceler ve soruşturur.

Yönetim Kurulu, tüzüğün 28. maddesindeki davranış ve fiillerde bulunanlar hakkında, şikâyet üzerine veya duyum alması halinde re’sen, soruşturma yapmak üzere 30 (Otuz) gün içinde Disiplin Kuruluna gönderme kararı alır ve gönderir.

Disiplin Kurulu, başkan veya onun yokluğunda başkan yardımcısının yönetiminde en az 4 (Dört) üyenin katılımıyla toplanır ve salt çoğunlukla karar verir.

Disiplin Cezaları

Madde 28.

Disiplin Kurulunca Yönetim Kuruluna önerilecek cezalar şunlardır:

28.01 Uyarı

Üyenin Dernek içinde veya üyelere karşı daha dikkatli davranması gerektiğinin kendisine yazılı olarak bildirilmesidir.

Bu ceza, Dernek adabına ve görgü kurallarına aykırı davranışları kapsar.

28.02 Kınama

Üyenin Dernek içinde diğer üyelere karşı kusurlu davrandığının yazılı olarak kendisine bildirilmesidir.

Bu ceza, Dernek adabına ve görgü kurallarına aykırı davranışların tekrar edilmesi halinde uygulanır.

28.03 Dernekten Uzaklaştırma

Bu cezayı alan üyenin Dernekle her türlü ilişkisi kararın kesinleşmesi ile derhal kesilir. Kurullarda görevli ise görevi kesinleşme ile kendiliğinden sona erer. Yönetim Kurulunun bu kararı on gün süre ile askıya çıkartılır, Disiplin Kuruluna bildirilir ve üye sicil defterine işlenir.

Bu cezayı gerektiren fiiller şunlardır:

a. Tüzük, yönetmelik veya Dernek organlarınca saptanan kurallara aykırı davranmak, uyarıldığı halde bu ve bunun gibi eylemlerle aykırı davranmayı sürdürmek.

b. Dernek tesislerinde ortak huzuru bozacak davranışlarda bulunmak, kavga çıkartmak, kavga sırasında veya her ne suretle olursa olsun namus, haysiyet ve benzeri kişilik haklarına tecavüzde bulunmak.

c. Hakkında kınama müeyyidesi uygulanmasına rağmen, aynı eylemi tekrarlamak.

Bu bend uyarınca verilen cezalara karşı itiraz yolları kapalıdır.

Disiplin Cezalarının Uygulanması

Madde 29.

Disiplin Kurulu kendisine tevdi edilen olayların içeriğine, tarafların durumuna ve özellikle olayın Dernek içi uyum ve düzene yaptığı etkinin önem derecesine, hukukun ilkeleri ve adalete göre yukarıdaki cezalardan birini önermekte takdir yetkisine sahiptir. Yönetim Kurulu, ağırlatıcı ve hafifletici sebepleri göz önüne alarak fiil için tayin edilen cezadan daha ağır ve daha hafif ceza verilmesini karara bağlayabilir.

Tekerrür halinde bu durum, ağırlatıcı sebep sayılarak bir üst ceza takdir edilebilir. Verilen cezanın ilgilisine bildirilmesi ve onun tarafından bu bildirime itiraz edilmezse, ceza kesinleşir.

Şikâyet Hakkının Düşmesi

Madde 30.

Disiplin cezasını gerektiren olayların, oluşu tarihinden başlayarak şikâyet eden tarafından en geç 60 (Altmış) gün içinde gerekçeli olarak Yönetim Kuruluna bildirilmesi gerekir. Bu süre içinde bildirilmeyen olaylar şikâyet konusu olamaz ve Disiplin Kuruluna sevk edilemez.

Disiplin Cezalarına Karşı İtiraz Yolları ve İtiraz Mercileri

Madde 31.

Üye, kendisine bildirilen karara karşı bildirim tarihinden başlamak üzere Dernek Yönetim Kurulu aracılığı ile Genel Kurula itiraz edebilir. İtiraz ilk Genel Kurul toplantısında görüşülür ve karara bağlanır. İtirazın karara bağlanmasına kadar üyenin hak ve sorumlulukları devam eder.

Üye Ödentisi

Madde 32.

Üyeler giriş ve yıllık olmak üzere ödentilerini ödemek zorundadırlar.

Giriş Ödentisi

Madde 33.

Giriş ödentisi, asıl üyeliğe kabul edilenlerden bir defaya mahsus olarak alınan ödentidir. Bu ödenti günün ekonomik koşulları göz önüne alınarak her yıl bir sonraki yıl için Genel Kurulca belirlenir.

Yıllık Ödenti

Madde 34.

Yıllık ödenti üyelerin her yıl Nisan ayı sonuna kadar ödemekle yükümlü olduğu ödentidir. Miktarı bir önceki yıl Genel Kurulda belirlenir.

Üye Borçları

Madde 35.

Üyeler Derneğe olan borçlarını kendilerine yazılı bildirim tarihinden itibaren 30 (Otuz) gün içerisinde ödemek zorundadırlar.

Borcunu süresi içinde ödemeyenlere borçlarını ödemeleri için yazılı bildirimde bulunulur. Bu bildirime rağmen belirtilen süre içerisinde borcunu ödemeyen üye üyelikten istifa etmiş sayılır ve üyelik sıfatı kendiliğinden sona erer.

Derneğin Gelir Kaynakları

Madde 36.

Derneğin gelir kaynakları şunlardır:

36.01 Giriş ödentileri ve yıllık ödentiler.

36.02 İktisadi İşletme tesislerinden elde edilen gelirler.

36.03 Balo, eğlence, kermes ve buna benzer faaliyetlerden elde edilecek gelirler.

36.04 Dernek sosyal tesisleri içindeki bölümlerin belirli amaçlar için belirli sürelerle tahsisinden sağlanan gelirler.

36.05 Bağış toplama hakkındaki yasalara uygun olarak toplanan bağışlar.

36.06 Yayın gelirleri.

36.07 Sergi, konser, konferans, seminer ve kurs gibi kültürel çalışmalardan elde edilen gelirler.

36.08 Derneğin taşınır ve taşınmaz mallarının satışından veya kiralanmasından elde edilen gelirler.

36.09 Yasaya aykırı olmayan eğlence niteliğindeki oyunlar ile ilgili olarak elde edilen gelirler.

36.10 Derneğin mal varlığından iştirak ve işletmelerinden elde edilen gelirler.

Dernek Defterleri

Madde 37.

Defter tutma esasları;

Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.

Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Kayıt Usulü

Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Tutulacak Defterler

Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.

a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-(a) bendinin 1, 2 ve 3’üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

Defterlerin Tasdiki

Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi

İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri

Madde 38.

Gelir ve gider belgeleri;

Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği buluna) “Gider Makbuzu” veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.

Alındı Belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Yetki Belgesi

Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.

Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”

Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;

Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Beyanname Verilmesi

Madde 39.

Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de bulunan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.

Bildirim Yükümlülüğü

Madde 40.

Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;

Genel Kurul Sonuç Bildirimi

Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen 45 (Kırk beş) gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde mülki idare amirliğine verilir

Taşınmazların Bildirilmesi

Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.

Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi

Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

Değişikliklerin Bildirilmesi

Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) “Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 45 (Kırk beş)gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen 45 (Kırk beş) gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Şube Kuruluşu

Madde 41.

Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla Dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

Şubelerin Görev ve Yetkileri

Madde 42.

Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, Dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu Dernek iç örgütüdür.

Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler

Madde 43.

43.01 Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur.

43.02 Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, yedi asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.

Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği

Madde 44.

44.01 Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce tamamlamak zorundadırlar.

44.02 Şubelerin olağan genel kurulu, 3 (Üç) yılda bir, OCAK ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.

44.03 Şubeler, genel merkez genel kurulunda şube genel kurulu tarafından seçilen delegelerle temsil edilir. Şubede kayıtlı her 20 (Yirmi) üye için 1 (Bir), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.

44.04 Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.

44.05 Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.

Temsilcilik Açma

Madde 45.

Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulunun 3/5 olumlu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez.

Derneğin İç Denetimi

Madde 46.

Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde oy çoğunluğuyla karar alarak denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

Derneğin Borçlanma Usulleri

Madde 47.

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Derneğin Feshinde Uygulanacak Esaslar

Madde 48.

Tüzük hükümlerine göre Genel Kurul tarafından Derneğin feshine karar verildiği taktirde tasfiyenin Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulunun mevcut olmaması halinde kurulacak bir kurul tarafından sonuçlandırılması ile ilgili karar da birlikte alınır.

Tasfiye ile görevlendirilen kurul alacakları tahsil eder, borçları öder. Genel Kurul tarafından taşınmaz malların tasfiyesine karar verilmiş ise bu işleri de sonuçlandırır. Tasfiye sonunda kalan varlıklar hakkında Genel Kurulun verdiği karara göre işlem yapılır.

Tasfiyede Uygulanacak Esaslar

Madde 49.

Derneğin mahkeme kararı ile fesih ve tasfiye edilmesine karar verilmesi halinde tüzüğün 48. Maddesindeki kurallar çerçevesinde Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve konuya ilişkin yasal mevzuata göre işlem yapılır.

Tüzükte Madde Olmaması Durumu

Madde 50.

Tüzükte yazılı olmayan hususlar hakkında, Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Derneğin Kurucuları

Madde 51.

Derneğin kurucularının ad ve soyadları aşağıda gösterilmiştir.

Emre Ünlü

Selin Başterzi

Zeynep Kılıç

Mehmet Berke Mermer

Beyza Nur Buzkan

Hidayet Öztürk

Duru Tatarhan

Geçici Madde 1.

İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.

Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;

Adı ve Soyadı Görev Unvanı İMZASI :

1- Emre Ünlü Geçici Yön.Kur.Bşk.

2- Selin Başterzi Geçici Başk. Yrd.

3- Zeynep Kılıç Geçici Genel Sekreter

4- Mehmet Berke Mermer Geçici Sayman

5- Beyza Nur Buzkan Kurucu Üye

6- Hidayet Öztürk Kurucu Üye

7- Duru Tatarhan Kurucu Üye